fbpx
DMI varsler kraftig regn, skybrud og lokale oversvømmelser. Har du en akut skade, skal du kontakte vagtcentralen på 70244522. Du kan også anmelde skader online via Min side.
Kvinde der skriver på sin iPad mens hun sidder ved bordet.

Har du mange batteridrevne produkter?

Så læs med her, hvor vi giver gode råd til opbevaring og brug af batteridrevne produkter.

Gode råd

Flere produkter bruger i dag genopladelige batterier. Det ledningsfrie udstyr kræver dog vedligeholdelse og opmærksomhed.

Du kan undgå uheld som stød og brand ved selv at følge et par råd. De fleste af os bruger flere forskellige elektriske produkter i hverdagen – mobiltelefoner, tablet, bærbare computere, køkkenudstyr og meget mere.

Det er producent eller importør der er ansvarlig for sikkerheden ved de produkter de sælger, men du kan også selv gøre noget for at undgå at få skader og komme i en uheldig situation forårsaget af stød eller overophedning.

Et krav er at det kun er autoriseret installatør der ændrer på din elinstallation, for eksempel hvis du skal have sat en separat ladestikkontakt op eller have en ekstra gruppeafbryder i eltavlen. Det er ikke arbejde, du selv må udføre uden autorisation.

Batteri i elektronik

Det meste elektroniske udstyr indeholder lithium-ion-batterier. Batterierne kan udgøre en risiko for eksplosion og brand, specielt hvis det elektriske produkt har været udsat for slag, stød eller overopladning. Det er derfor altid en god ide at holde øje med opladningen.

I forhold til sikkerheden skal produktets ledning være hel og ubeskadiget, og stikproppen skal passe i stikkontakten. Strømforsyningen (adapter) skal kunne komme af med overskudsvarmen.

Det er desuden et krav at der er installeret en fejlstrømsafbryder (RCD/HPFI) i din installation.

Elcykler, løbehjul og segboard

Det anbefales at bruge en oplader, som er beregnet til lige netop din cykel, segboard eller løbehjul. Du må ikke dække opladeren til, da det kan føre til overophedning.

Læg aldrig opladeren eller segboard/løbehjul på et brandbart underlag og hold øje med, at opladeren ikke bliver meget varm, når du lader op.

Elbil opladning

Hvis du har en elbil og skal have opladet bilen hjemme i mere end 2 timer, anbefales det at du får installeret en separat stikkontakt, der er beregnet til længerevarende høj belastning.

Du kan også få installeret en separat gruppeafbryder, som er egnet til den belastning, som opladning af en elbil giver. Gruppeafbryderen skal have sin egen RCD (fejlstrømsafbryder).

Du skal sørge for, at elbilens ladekabel er tilstrækkeligt langt til at nå fra bilen til den stikkontakt, der oplades fra. Du skal være opmærksom på at det ikke er tilladt at anvende en forlængerledning mellem din elbil og stikkontakt.

Husstandens opladere

Gode råd om opladere

Brug opladeren der passer til dit produkt. Både stik og teknik skal passe sammen - uden modifikationer.

Undgå at oplade når du ikke er hjemme eller når du sover.

Oplad ikke på brandbart materiale som seng eller sofa. Adapteren bliver varm og i yderste tilfælde kan der opstå brand.

Opladeren må gerne blive lun, men ikke meget varm. Dæk derfor ikke oplader til, så den ikke kan komme af med varmen.

ledninger i en forlængerledning

Bruger din virksomhed batteridrevne maskiner?

Hvis du arbejder i en virksomhed, der bruger batteridrevne maskiner, så se med her.

Vi har nemlig også samlet nogle gode råd og retningslinjer for hvordan I som virksomhed bedst opbevarer batteridrevet udstyr og maskiner.

en mand der kører i en gaffeltruck
Bliv ringet op
Skriv til os